Grupul de Acțiune Locală (GAL) URBAN CORVINIA Hunedoara a organizat marți, 24 mai 2022,  trei acțiuni menite să încheie campania antidiscriminare care s-a desfășurat începând cu anul 2018. În cadrul campaniei au avut loc 22 de acțiuni pentru persoanele din comunitate, elevi, cadre didactice și angajați din instituții publice.

Acțiunea Teatru forum a fost menită a aduce în atenția publică fenomenul agresivității și discriminarea din mediul educațional. Acțiunea a fost organizată în colaborare cu Institutul Intercultural Timișoara.

La începutul întâlnirii, cele trei unități de învățământ participante, Școala Gimnazială Nr. 1, Școala Gimnazială Nr. 2 și Colegiul Național ”Iancu de Hunedoara”, au prezentat câte o scenetă jucată de elevi, în care au fost prezentate situații de discriminare în școli. În continuare, copiii și profesorii au discutat situațiile din scenetele urmărite.

Facilitatorii de la Institutul Intercultural Timișoara au continuat cu o activitate interactivă – jocuri de rol, pe terasa sălii gazdă, la care au participat elevii și cadrele didactice.

A urmat premierea elevilor, care au primit diplome și daruri, și a cadrelor didactice responsabile de elevii-actori, care au primit adeverințe de participare și câte o carte oferită de Institutul Intercultural Timișoara, ”Manual de educație pentru drepturile omului cu tineri”.

În continuare, mai multe cadre didactice din instituțiile de învățământ din municipiul Hunedoara au luat parte la un workshop de conștientizare și reducere a discriminării de orice fel în cadrul școlii.

Angajați din cadrul DAS Hunedoara și pensionari de la Centrul de Recreere gazdă au participat la întâlnirea de o zi unde s-au discutat teme legate de discriminare și excluziune socială, eforturile care se fac pentru evitarea excluziunii a persoanelor care locuiesc în zone marginalizate (adulți și copii) și includerea acestor persoane în proiecte care cuprind măsuri și intervenții pentru creșterea nivelului de trai, proiecte after school, formare profesională, consiliere psihologică și/sau pentru angajare (profesională), programe de educare/reeducare etc.